Secondary menu

Vonók

A rovat cikkei

1. hegedűvonó 1880
Szepessy Béla pecsétjét viseli ez az 1880 körül készült vonó. Összesen két általa jelölt vonót ismerek, melyek egyértelműen egyazon mester munkái. A német iskola stílusjegyeit hordozzák, kiforrott, érett és ízléses alkotások, melyek saját koruk vonókészítésének élvonalát képviselik.
Szepessy Béla hegedűvonó
2. hegedűvonó 1920 körül
Szepessy Béla 1920 körül készítette ezt vonót.
3. hegedűvonó 1900 körül
Szepessy Béla munkáival ellentétben, Köhler Lajos vonójánál fel sem merülhet a gyanú, hogy német munka, mivel nem hordja magán a német iskola stílusjegyeit. Ez a bájos, 1900 körül készített vonó inkább egy autodidakta alkotása. Nagyon szép fernambukból készült, azonban két csomót – letört és benőtt ágmaradványt – is találhatunk rajta.
4. hegedűvonópálca 1910 körül
Pilát Pál jelzése látható ezen a kápa nélküli pálcán, amely 1910 körül készülhetett egy markneukircheni mesterműhelyben. Kiváló gyalulási munka és a Hermann Richard Pfretzschner-iskola jegyei figyelhetők meg rajta. Feltehetően az egyik tanítvány munkája.
5. hegedűvonó 1900 körül
Bergmann András pecsételte ezt a hegedűvonót, 1900 körül. A nyolcszögletű pálca fernambukból készült, a kápa ébenfa ezüstszerelékkel. Minden kétséget kizáróan német munka.
6. csellóvonó 1920 körül
Itt látható egy csellóvonó BERGMANN A. BUDAPEST jelzéssel. Feltehetően Markneukirchenben készült 1920 körül, majd id. Bergmann András látta el pecsétjével Budapesten.
7. hegedűvonó 1910 körül
Reményi Mihály műhelyében pecsételték ezt a hegedűvonó pálcát. Az eredeti kápája és csavarfeje elveszett, a fejen pedig egy szakszerűtlen csontcsere nyomai láthatók. Jobb kategóriás tanulóvonónak szánták, anyaga berzsenyfa, nagy valószínűséggel a 20. század elején készítették Németországban.  
8. hegedűvonó 1910 körül
Ezt a hegedűvonót Klier Antal készítette, 1910 körül, Szegeden. Ez az egyedi stílusú alkotás része volt az egykori Molnár Géza gyűteménynek.
Telmányi féle VEGA BACH BOW hegedűvonó 1949
9. Telmányi féle VEGA BACH BOW hegedűvonó 1949
Az itt látható különleges vonó, gyűjteményünk legegzotikusabb darabja. Telmányi Emil, magyar hegedűművész, 1919-ben telepedett le Koppenhágában. Ezt a vonót ott konstruálta 1949-ben, Knud Vestergaard dán hegedűkészítővel együttműködve, Bach szólóhegedűre írott műveinek korhű tolmácsolására.
10. hegedűvonó
Kónya István, vonós hangszerek mellett, 1975 és 1992 között, vonókat is készített. Itt látható egy munkája a 80-as évekből.
11. hegedűvonó
Sáránszky Pál a háborút követő években több bőgővonót is készített, majd később, a 1990-es években is alkotott néhány vonót. Az itt látható vonója 1995-ös keltezésű.
Sáránszky Pál nagybőgővonó modell
Nagybőgővonó modell
Sáránszky Pál a háborút követő években több bőgővonót is készített, melyekhez az itt látható modellt használta. Azt a nézetet vallotta, hogy a pálcának nem hajlítással, hanem formára fűrészeléssel kell megadni az ívét. A modellt körberajzolta, és már ebben az ívelt formában fűrészelte ki a pálcát az alapanyagból.
12. csellóvonó
Horváth József az 1970-es években újra meghonosította a vonókészítést Magyarországon. Ezt a nyolcszögletes csellóvonót 2008-ban készítette.
13. hegedűvonó
Kónya Lajos, a hegedűkészítés mellett, 1989 és 2004 között, vonókészítéssel is foglalkozott. Az itt látható hegedűvonóját a 90-es években készítette.
14. brácsavonó
Radics Sándor is Horváth József tanítványa, de mai munkáin, láthatóan rátalált egy nagyon személyes formanyelvre. Itt egy brácsavonóját láthatjuk.
15. hegedűvonó
Lakatos János munkáján látszik, mestere, Horváth József iskolája. Itt, egyik hegedűvonóját láthatjuk.
16. csellóvonó
Ez a csellóvonó Péteri Károly munkája és adománya. Nagyon zépen köszönjük!
17. nagybőgővonó
Ez a nyolcszögletű bőgővonó Várady-Szabó László munkája.
18. csellóvonó
Ez a csellóvonó Sáli Géza alkotása. Ha jól emlékszem, 2004-ben történt, hogy Géza egy hétig velünk dolgozott Gödön. Párhuzamosan készítettünk egy-egy vonót, majd Géza nekem adta az övét, én pedig nekiadtam az enyémet. Sokat tanulhattunk egymástól azon a héten.
19. barokkvonó
Ezt az barokkvonót Martin János készítette. A pálca csokoládéfából készült, a kápa egy szép ébenfa külső részéből - félig fekete geszt, félig fehér szíjács.
20. barokkvonó
Lakatos László e munkája egy 1720-as évekbeli itáliai vonó mintájára készült. A pálca anyaga kígyófa, a kápáé habos puszpáng.
Etzler Bernd csellóvonó
21. csellóvonó
Etzler Bernd munkája.
22. hegedűvonó
Paul Sadka, napjainkban Angliában élő vonókészítő, korábban Olaszországban, Magyarországon és Franciaországban is dolgozott. Budapesti évei alatt, 2000 körül készítette ezt a hegedűvonót. Egy Sadka vonó "made in Hungary".
23. csellóvonó
Ezt a  csellóvonót Sziráki Tamás készítette 2004-ben, a manchesteri nemzetközi csellóvonó készítő versenyre.
24. barokkvonó
Ez a barokkvonó Gollob Balázs munkája.
25. hegedűvonó
Ez a hegedűvonó Gáspár Károly munkája.
26. hegedűvonó
Ezt a hegedűvonót Nagy András készítette 2015-ben Etzler Bernd műhelyében.
27. csellóvonó
Ezt a  csellóvonót Ferencz Tamás készítette 2004-ben, a manchesteri nemzetközi csellóvonó készítő versenyre.         
28. brácsavonó
Ezt a brácsavonót Fodor Gábor készítette, 2005-ben.
29. csellóvonó
Iványi Péter munkája ez a csellóvonó. 2004-ben készítette a manchesteri nemzetközi csellóvonókészítő versenyre.
30. hegedűvonó
Ezt a hegedűvonót Kovács Tibor alkotta, Cremonában. Tibor a legfiatalabb a kiállított vonók készítői között, és mivel az alkotók születési sorrendje szerint rendeztük a munkákat, ez a vonó, Szepessy Béla „nyitánya” után, kiállításunk „záróakkordja”. Kortárs kollégáim munkait tudatosan nem elemezgettem, de a sort záró vonónál önkényesen felrúgom ezt  a szabályt. Tibor munkái a korai francia iskola (1800 körül) formavilágát idézi, anélkül, hogy kópiahatást keltene.

Main menu

cikk | by Dr. Radut